Direct naar content
Artikel 1

Bescherming van mensenrechten en volksgezondheid bij bestrijding COVID-19

De overheidsmaatregelen ter bestrijding van COVID-19 hebben ingrijpende gevolgen voor ieders grondrechten, inclusief het recht op leven en gezondheid. Deze gevolgen zijn in een nieuw verslag van het Bureau voor de grondrechten (FRA) in kaart gebracht. De reacties van overheden om het virus een halt toe te roepen hebben vooral invloed op de rechten van reeds kwetsbare mensen en risicopersonen, zoals ouderen, kinderen, personen met een beperking, Roma en vluchtelingen. Het respecteren van de mensenrechten en het beschermen van de volksgezondheid zijn in ieders belang: zij moeten hand in hand gaan. Art.1 heeft als National Focal Point van de FRA aan het onderzoek meegewerkt en de situatie in Nederland in kaart gebracht.

In een reeks van vier verslagen wordt per maand gerapporteerd over de gevolgen van de coronavirusziekte (COVID-19) in de 27 EU-lidstaten. In deze verslagen wordt ingegaan op de impact van de getroffen overheidsmaatregelen op de grondrechten van mensen.

Lees hier het Nederlandse rapport of hier het complete EU rapport van bulletin 1, verschijningsdatum 8 april 2020.

Lees hier het Nederlandse rapport of hier het complete EU rapport van bulletin 2, verschijningsdatum 28 mei 2020.

Lees hier het Nederlandse rapport of hier het complete EU rapport van bulletin 3, verschijningsdatum 30 juni 2020.

Lees hier het Nederlandse rapport of hier het complete EU rapport van bulletin 4, verschijningsdatum 30 juli 2020.

Lees hier het Nederlandse rapport of hier het complete EU rapport van bulletin 5 dat handelt over de impact van de pandemie op Roma en Sinti , verschijningsdatum 29 september 2020.

Lees hier het Nederlandse rapport of hier het complete rapport van bulletin 6, verschijningsdatum 30 november 2020.