mail a friend

english flag  german flag  french flag  spanish flag

Persberichten / Kustaw Bessems wint..

Kustaw Bessems wint ASN Bank Mediaprijs (Zilveren Zebra)

Kustaw Bessems is zaterdag 13 november bekroond met de ASN Bank Mediaprijs (Zilveren Zebra). Bessems kreeg de prijs in Felix Meritis in Amsterdam uit handen van juryvoorzitter Aad van den Heuvel. De winnende documentatie is beloond met een geldprijs van 10.000 Euro en het bijbehorende beeld, de Zilveren Zebra. De vier overige genomineerden ontvingen een geldprijs van 500 Euro en een bronzen penning.

Bessems werd door de jury unaniem tot winnaar gekozen. Het was een 'close finish' aldus Aad van den Heuvel. Hij noemde het werk van Bessems veelzijdig, informatief en zeer goed geschreven. "De verhalen van Bessems blijven in je geheugen haken."

Bessems bedankte onder meer de redactie van Trouw. "Ik mag min of meer doen wat ik wil, en dan zien wat er uitkomt. Dat is erg bijzonder voor zo'n kleine redactie."

De jury heeft zich de laatste dagen afgevraagd of ze ook na de gebeurtenissen in Nederland van de laatste twee weken tot deze selectie van genomineerden zouden zijn gekomen. Het antwoord op die vraag was unaniem "ja", zo vertelde van den Heuvel.

Algemeen directeur van de ASN Bank, Ewoud Goudswaard, reikte op deze media-avond in Felix Meritis de aanmoedigingsprijs, de Zilveren Pluim, uit aan Senay Ozdemir, de vrouw achter SEN Magazine. Volgens Goudswaard wordt het steeds moeilijker om jezelf niet af te vragen wat de toekomst is van de multiculturele samenleving. Die toekomst ligt volgens hem in de schoonheid en de kracht van diversiteit. Senay Ozdemir is volgens hem een perfect voorbeeld van de kracht van die diversiteit, en een rolmodel voor haar peergroup.

DE ARTIKELEN VAN KUSTAW BESSEMS IN TROUW

Redacteur/verslaggever Kustaw Bessems van Trouw produceerde het afgelopen jaar een reeks artikelen over aspecten van de multiculturele samenleving. Onder meer onderwerpen over integratie ('Wij voelen ons van twee kanten aangevallen. Als moslims en als Marokkanen'), eerwraak ('De mannen zijn daders en slachtoffers. In hun cultuur hebben zij geen keus'), importhuwelijk ('Importhuwelijk bron van geweld') en allochtone homo's ('Liever een allochtone vriend, Nederlandse homo's zijn te nichterig') passeren de revue.

Jury: Veelzijdig, degelijk, informatief, waardevol en leesbaar. Waardering voor de gevarieerde invalshoeken hoe naar de onderwerpen wordt gekeken.
Opmerkelijk dat Bessems overal toegang toe had als een echte insider. Sterk op de huid zittend.

Kustaw Bessems (1977) groeide op in Rotterdam. Van 1995 tot 2000 studeerde hij nieuwe geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In 2000 publiceerde hij 'Er leven niet veel mensen meer. Wim Kan en de komst van de Japanse keizer' (uitgeverij Contact). Dat jaar kwam hij tevens in dienst als algemeen verslaggever op de nieuwsdienst van dagblad Trouw. Sinds mei 2002 vervult hij bij Trouw de portefeuille integratie.

Over de inzending en de ASN Bank Mediaprijs (Zilveren Zebra):
"Mijn ideaal is door mijn artikelen mensen aan elkaar te tonen. Ik kies in mijn stukken graag het perspectief van mensen dat voor mijn lezers niet al overbekend is. Ik probeer dicht bij die mensen en groepen te komen. In mijn stukken over allochtonen zoek ik vaak jongeren en vrouwen op, omdat onder hen veel 'beweegt'. Objectiviteit is hierbij een illusie, maar ik doe er wel mijn uiterste best voor. Wat lezers van de inhoud van mijn artikelen vinden, mogen zij helemaal zelf weten. Ik maak wel eens mee dat naar aanleiding van één en hetzelfde stuk de een mij verwijt dat ik stigmatiseer en de ander dat ik problemen met de mantel der liefde bedek. In het begin raakte ik daarvan in de war, nu denk ik in zo'n geval dat ik het misschien juist wel goed heb gedaan."

Over de ASN Bank Mediaprijs (Zilveren Zebra):
"Berichten over integratie, multiculturele samenleving, allochtonen of hoe je het onderwerp ook wilt noemen, is buitengewoon interessant, maar ook buitengewoon moeilijk. Omdat het onderwerp zo fluïde is, maar ook omdat het zo gevoelig ligt. Het is daarom mooi dat er een prijs bestaat, speciaal voor deze categorie."

ASN BANK MEDIAPRIJS (ZILVEREN ZEBRA)

ASN Bank Mediaprijs (Zilveren Zebra)) bekroont professionele
mediaproducties (geschreven, foto, beeld, of AV) die op een inventieve en kritische wijze de multiculturele samenleving in Nederland belichten. De organisatie is in handen van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) en de ASN Bank.

JURYLEDEN

De jury bestaat uit Aad van den Heuvel (voorzitter, programmamaker), Nazmiye Oral (columniste Volkskrant), Hans Verploeg (secretaris NVJ), Hanan Nhass (mediaredactie Trouw), Piet den Blanken (fotograaf), Noraly Beyer (NOS journaal) en Tonio van Vugt (hoofdredacteur Zone 5300).

ORGANISATOREN

De ASN Bank zet zich in om de duurzaamheid van de samenleving te bevorderen en laat zich daar in haar economisch handelen door leiden. Daarom stimuleert de ASN Bank activiteiten die betrekking hebben op waarden zoals respect voor mens, dier, natuur en milieu. Vandaar dat zij zich, samen met het LBR, inzet voor de bestrijding van rassendiscriminatie. Meer informatie op www.asnbank.nl.

Het LBR (Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie) probeert op diverse manieren een evenwichtige beeldvorming over migranten en de ontwikkeling van de multiculturele samenleving te bevorderen. De mediaprijs is een instrument om mediaproducties die oog hebben voor aspecten van de multiculturele samenleving extra voor het voetlicht te plaatsen; van evident belang voor een samenleving in verandering en beweging.

VOOR MEER INFORMATIE:

Victor Joseph, LBR, e-mail via het contactformulier, tel. 010-2010201.

 

 

> zoek

Discriminatie? Vind een meldpunt in uw buurt of BelGelijk 0900 - 2 354 354

 

datum:
13.11.2004 

Volg Art.1

Art.1 is onder meer verbonden aan: