mail a friend

english flag  german flag  french flag  spanish flag

Activiteiten / Elvira Sweet verzorgt..

Vakbondsverleden Surinaams verzetsman inspireert ook nu nog

Elvira Sweet verzorgt jubileumeditie Anton de Komlezing 2012

Activiteit: Anton de Kom-lezing

Op woensdag 24 oktober heeft in het Verzetsmuseum Amsterdam Elvira Sweet, de Anton de Komlezing 2012 gehouden. Zij is gedeputeerde Cultuur, Bestuur en Zorg van de Provincie Noord-Holland.

Zij sprak onder meer over hoe Anton de Kom zich verzette tegen de koloniale verhoudingen in Suriname. Zij plaatste dit verzet in het kader van een algemene strijd tegen onrechtvaardigheid. Ook ging zij in op de betekenis het vakbondsverleden van De Kom voor de huidige positie van werknemers op de arbeidsmarkt. Jörgen Raymann ging in gesprek met de zaal zom zicht te krijgen op de betekenis van Anton de Kom anno 2012.
De Anton de Komlezing heeft tot doel aandacht te vragen voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie in heden en verleden. Anton de Kom (1898 – 1945) kwam als schrijver op voor zijn Surinaamse landgenoten tijdens de koloniale onderdrukking en was verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Zijn onvermoeibare strijd tegen onrecht vormt een inspiratie voor zowel Art.1 als het Verzetsmuseum Amsterdam. Met de naamgeving van deze lezing menen de initiatiefnemers Art.1 en het Verzetsmuseum Amsterdam recht te doen aan de inhoud ervan. Dagblad Trouw is mediapartner van de Anton de Komlezing.
De lezing werd in 2007 voor het eerst gehouden door Peter Bergwerff, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad. In de daaropvolgende jaren namen advocaat Gerard Spong, cabaretier Freek de Jonge en CDA-politicus Ab Klink het woord. De lezing van Elvira Sweet kan hieronder gedownload worden.

Gerelateerde artikelen

 

 

> zoek

Discriminatie? Vind een meldpunt in uw buurt of BelGelijk 0900 - 2 354 354

 

Volg Art.1

Art.1 is onder meer verbonden aan: