mail a friend

english flag  german flag  french flag  spanish flag

Dossiers / Europese Commissie bekroont..

Parooljournaliste Lotte Boot schrijft beste artikel over diversiteit

Europese Commissie bekroont artikel 'Lang leve de zwarte crèche'

20.01.2012

Dossier: Media en berichtgeving

Freelance Journalist Lotte Boot heeft de derde editie van de Nederlandse Journalist Award voor de Europese campagne For Diversity, Against Discrimination (FDAD) gewonnen. Boot schreef in de periode oktober 2010 – november 2011 in Het Parool het winnende artikel over diversiteit dat gaat over de goede ervaringen van Amsterdamse ouders met een zogenaamde 'zwarte' crèche. Alle nationale winnaars dingen mee naar de Europese Journalist Award die in maart 2012 wordt uitgereikt. Namens Art.1 nam Leyla Hamidi deel aan de jury voor de Nederlandse prijs.

Jury kiest Lotte Boot

Journalist Lotte Boot schreef in Het Parool het winnende artikel ‘Lang leve de zwarte crèche’. Autochtone Amsterdamse ouders vertellen over de zegeningen van de zwarte crèche. Boot constateert dat de meeste witte ouders in de Amsterdamse wijken West en Zuidoost liever naar een crèche of voorschool in het Centrum gaan dan dat ze voor het zwarte kinderdagverblijf om de hoek kiezen. Blanke kinderen brengen daarmee hun hele schooltijd, van crèche tot middelbare school, door in een andere wijk dan waar ze wonen, hoewel er in de wijk zelf plaats genoeg is. Boot laat ouders, directeuren en begeleiders van zwarte crèches aan het woord en komt tot de conclusie dat veel vooroordelen niet geldig zijn. Zo moeten alle groepsleidsters op crèches aan opgelegde taalnormen voldoen. Zo niet, dan mag je niet langer voor een groep staan. Daarnaast biedt een zwarte crèche ook grote voordelen. Deze crèches zijn kleinschaliger en als kind kom je op jonge leeftijd al in aanraking met andere culturen. Ouders zien dit als toevoeging, ook op hun eigen leven. “Allochtone leidsters zijn onvoorstelbaar lief en geduldig.”

Juryoordeel: eye-opener voor maatschappij

De vakjury – onder voorzitterschap van Gay-Krant hoofdredacteur Henk Krol – vond dit artikel een echte eye-opener voor de maatschappij: nieuwswaardig, verfrissend, origineel, nuchter en ondanks de lokale insteek toch oer-Europees. “In alle Europese landen wonen tegenwoordig migranten met een niet-Westerse achtergrond. Het is dan te prijzen als onze kinderen ook samen opgroeien”, aldus docent Journalistiek Christine Steinhäuser aan de Hogeschool van Utrecht. “Dit is het schoolvoorbeeld hoe je culturen in Amsterdam samenbrengt”, beargumenteert Henk Krol kort en bondig. “De nuchtere houding van de geïnterviewde ouders die hun kind naar een ‘zwarte crèche’ brengen is verfrissend”, voegt Alexandra Sweers – webredacteur bij Zorg + Welzijn toe. Ook freelance journalist Bram Peeters vindt de nuchtere kijk op een beladen onderwerp sterk naar voren komen. “Autochtone ouders bemoeien zich juist met het pedagogische beleid van autochtone leidsters op zwarte crèches en vinden hen te veel doorslaan als zij de ‘strijd’ aangaan dat kinderen hun broodkorstjes wel opeten. Daarin zit tevens de humor in het gehele verhaal.” Volgens Leyla Hamidi van Art.1 – kenniscentrum discriminatie Nederland - geeft het artikel ook de worsteling van ouders weer. “Wat gaat er door hoofden van autochtone ouders bij het nemen van zo’n beslissing voor hun kind? Maar ouders komen zelf met positieve oplossingen en voelen zich vervolgens meer verbonden met hun allochtone buren dan voorheen. Kortom, een persoonlijk verhaal dat dicht bij de mensen staat.”

Over de campagne ‘For Diversity, Against Discrimination’ (FDAD)

De jury voor de Journalist Award bestond uit journalisten en vertegenwoordigers uit het onderwijs, van maatschappelijke organisaties en anti-discriminatie deskundigen. Alle nationale winnaars dingen mee naar de Europese Journalist Award 2011. De Europese jury kiest in maart 2012 de uiteindelijke winnaar van de Europese Journalist Award. Deze Award eert journalisten die bijdragen aan een beter begrip van de voordelen van diversiteit en het gevecht tegen discriminatie op grond van religie of geloof, handicap, leeftijd, seksuele geaardheid, ras of etnische origine. Daarnaast geeft de campagne informatie waar slachtoffers van discriminatie zich kunnen melden.

De Journalist Award wordt georganiseerd in samenwerking met the Association of European Journalists, European Youth Press, and de European Journalism Centre.

Voor verdere informatie bezoek: www.stop-discrimination.info

Gerelateerde artikelen

 • Van Raymzter tot Raymann is laat!

  01.11.2002 - Vormen de Nederlandse media de spiegel van de Nederlandse multiculturele samenleving? Op het eerste gezicht zou je zeggen: nee...
 • De Multiculturele Kijkerstoets

  19.04.2005 - Mediamakers kunnen er niet omheen: Nederland is een multiculturele samenleving. Als de media het hebben over bijvoorbeeld..
 • Slecht belicht

  01.11.2000 - Goed nieuws is geen nieuws. Dit lijkt het uitgangspunt te zijn van de media als het om allochtonen gaat. Nieuws is dus slecht..
 • Er moet 'iets zwarts' in

  01.11.2002 - Iedereen heeft een etnische achtergrond. Toch betekent het bedenken van een etnische verhaallijn voor veel televisiemakers dat..

 

 

> zoek

Discriminatie? Vind een meldpunt in uw buurt of BelGelijk 0900 - 2 354 354

 

Volg Art.1

Art.1 is onder meer verbonden aan: