mail a friend

english flag  german flag  french flag  spanish flag

Activiteiten / Video's en foto's Anton de..

Video's en foto's Anton de Kom-lezing 2011

Oud-minister Klink en hoogleraar Tillie over migranten en de rechtsstaat
18.07.2011

Activiteit: Anton de Kom-lezing

Tags: politieke partijen, wet- en regelgeving

Op 30 juni 2011 verzorgde CDA-prominent en oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink de Anton de Kom-lezing in het Verzetsmuseum Amsterdam. Jean Tillie, hoogleraar en adjunct-directeur van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies van de Universiteit van Amsterdam, trad op als coreferent. De lezing is een jaarlijks initiatief van Art.1 en het Verzetsmuseum Amsterdam om aandacht te vragen voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie in heden en verleden. Bekijk hieronder de video's (via de links) en foto's.

Ab Klink: Mensenrechten kennen multiculturele voeding

In zijn lezing sprak Klink zijn optimisme uit over de integratie van migranten. Hij vertrouwt erop dat zij vanzelf verbonden raken met de Nederlandse rechtsstaat. Want, zo zei hij: "Mensenrechten kennen van binnenuit een multiculturele voeding. Zij hebben immers de pretentie universele, door ieder ervaren, waarden tot uitdrukking te brengen."

Voorwaarde voor vereenzelviging met Nederland is volgens Klink dat nieuwkomers gastvrij worden ontvangen. "Wie groepen mensen en bloc wegzet (...) draagt bij aan vervreemding." Dat populisten de islam fixeren op radicalisme keurt hij dan ook sterk af. "Dat (...) is beledigend voor de miljarden aanhangers van de islam die nog niet wisten dat ze eigenlijk radicaal en fundamentalistisch zouden moeten zijn."

Bekijk de lezing van Ab Klink op het YouTube-kanaal van Art.1:
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4

Download de integrale tekst van de lezing [pdf]

Lees de ingekorte versie die verscheen in dagblad Trouw, mediapartner van de lezing

Jean Tillie: Kabinet ondermijnt democratie

In zijn reactie op de lezing van Klink beaamde Tillie dat democratie besmettelijk is. Volgens hem bedreigen religieuze en etnische gemeenschappen de democratie niet, maar bevorderen zij die juist. "Iedere vorm van organisatie draagt bij aan democratie (...) Daarbinnen vindt zelfreflectie plaats en worden burgerlijke vaardigheden ontwikkeld."

Cruciaal voor dit democratisch proces is wel dat gemeenschappen niet geïsoleerd raken en 'zwakke verbanden' hebben met andere gemeenschappen, aldus Tillie. Volgens hem morrelt het kabinet aan deze verbanden door in wij-zij-tegenstellingen te spreken. "Daarmee ondermijnt het de democratie."

Bekijk de coreferentie van Jean Tillie op het YouTube-kanaal van Art.1:
Deel 1
Deel 2

Na de coreferentie kreeg het publiek de mogelijkheid vragen te stellen aan zowel Klink als Tillie. Bekijk het resultaat op het YouTube-kanaal van Art.1:
Deel 1
Deel 2

Fotoverslag

Adek 1 < 1 van 15 >

Foto's en video's: Who shot ya?!

Gerelateerde artikelen

 

 

> zoek

Discriminatie? Vind een meldpunt in uw buurt of BelGelijk 0900 - 2 354 354

 

Volg Art.1

Art.1 is onder meer verbonden aan: